آموزش تعمیر کامپیوتر: حافظه RAM
یکی از سرفصلهای مهم آموزش تعمیر کامپیوتر مربوط به تشخیص و عیب یابی حافظه یا همان RAM میباشد، خرابیهای یک سیستم کامپیوتری چه سخت افزاری و چه نرم افزاری بسیار متنوع می باشد و هریک از آنها به گونه ای بروز پیدا می کند، بالا نیامدن سیستم بعد از روشن شدن، بوقها سریع یا ممتد، صفحه آبی و ... همگی از نشانههای بروز مشکلات سخت افزاری و یا نرم افزاری در سیستم می باشد. شناسایی خطاهای مربوط به حافظه یا رم کار آسانی نمیباشد زیرا خرابی رم صدایی تولید نمیکند.
آشنایی با حافظه و نحوه قرارگیری آن در اسلات
RAM همان حافظه یک سیستم کامپیوتری میباشد که درون اسلاتهای مخصوص به خود در کیس جایگذاری میشود رنگ اسلات ها بسته به مادربورد، متغیر است. در اطراف اسلات دو چفت وجود دارد که کارآنها نگهداری رم میباشد. چنانچه بر روی کارت حافظه تنها یک شیار وجود داشته باشد از نوع DDR بوده و در غیر این صورت می توان ان را در گروه رمهای قدیمی یا همان SD قرار داد. چنانچه در مادربرد از دو رنگ برای اسلاتها استفاده شده باشد آنگاه از تکنولوژی Dual Channel بهره گرفته شده است.
عیب یابی کامپیوتر در زمان سوختن RAM
در آموزش تعمیر کامپیوتر در بخش تشخیص خرابیهای مربوط به به رم گفته میشود که چنانچه کارت حافظه سوخته باشد و هیچ واحد حافظه متصل به مادربرد، قابل استفاده نباشد صدای بوق ممتد شنیده میشود اما از آنجایی که امروزه اکثر مادربردها از تکنولوژی Dual Channel بهره میبرند و یا حداقل از دو واحد موازی حافظه استفاده میکنند و بسیار به ندرت اتفاق میافتد که تمام واحدهای حافظه به طور همزمان با مشکل روبرو شوند و قابل استفاده نباشند بنابراین احتمال اتفاق افتادن این حالت بسیار کم میباشد.
بروز خطاهای غیر قابل مدیریتی
در بسیاری از سیستم های کامپیوتری که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد دست کم از دو واحد موازي رم استفاده ميشود و کمتر پيش ميآيد که هر دو واحد با هم خراب شوند، بنابراين توقع شنیدن صدای بوق را نباید داشته باشیم، زمانی که یکی از واحدهای حافظه دچار مشکل شود کامپیوتر در ظاهر کار خود را به گونه ای ادامه می دهد که انگار هیچ مشکلی وجود ندارد اما در طول کار خطاهاي غيرقابل مديريتي رخ دهد که مهمترين نمود اين نوع خطاها، نمايش صفحه آبي مرگ است. هنگامی که سیستم شما هنگ کرد و صفحه آبی با نوشتههایی نشان داد شد، اولین گزینهای که باید بررسی شود سالم بودن رم است اما نمايش تصادفي صفحه آبي در شرايطي خاص، دليل لازم و کافي براي خراب دانستن حافظه نمیباشد. تشخیص خرابی کارت حافظه بسیار مشکل میباشد زیرا تا زمانی که آن واحد مشکل ساز حافظه به برنامهای اختصاص داده نشود مشکل بروز پیدا نمیکند پس چنانچه اختلالاتی در یک بازه زمانی برای سیستم رخ داد حتما خرابی رم را در نظر بگیرید.
شناسایی خرابی حافظه با نرم افزار
یکی از نرمافزارهایی که برای عیب یابی و تشخسص خرابی رم مورد استفاده قرار میگیرد Memtest86+ نام دارد، اين برنامه در زمان بالا امدن سیستم عامل و یا به اصطلاح بوت شدن سیستم مستقل از سیستم عامل تمامی خانه های حافظه را مورد بررسی قرار می دهد تا در انتها نتيجه حاصل از چک کردن حافظه نشان دهد که RAM سالم می باشد یا خیر. توجه داشته باشید که تمامی گزاارشات اعلام شده در رابطه با خرابی رم مربوط به کار نکردن واحدهای حافظه نمی باشد بلکه بخشی از آن ها به ناسازگاری مربوط به کارت حافظه با مادربرد باز میگردد در انتها لازم است که دوباره یاداور شوسم که تشخسص و عیب یابی مشکلات RAM پیچیده می باشد و یا یادگیری مباحث مربوط به آموزش تعمیر کامپیوتر تجربه و تخصص لازم در این زمینه را می توانید کسب کنید.